Magdalena Andersson har ett 20-tal nära politiska medarbetare.
Tage Erlander hade en under sina första år som statsminister.
TILL ATT BÖRJA med hade Erlander ingen alls. Först var det finansminister Ernst Wigforss (S) som ansåg att det var en onödig utgift för statskassan och därefter Wigforss efterträdare Per-Edvin Sköld (S). Den senare ändrade sig efter ett par år, efter att Socialdemokraterna bildat koalitionsregering med Bondeförbundet, och gick med på att statsministern anställde en vad vi i dag skulle kalla för politiskt sakkunnig.
Den förste var Tage Erlander dock missnöjd med och ersatte honom efter en tid med Bo Särlvik, senare professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet där han, enligt professor Sören Holmberg, byggde att upp svensk valforskning till en internationellt ledande position.
I sin dagbok noterade Erlander:
”Måndagen den 15 juni 1953 klockan 15.45. Jag har i dag engagerat en ung Göteborgsstudent som min sekreterare under sommaren. Han verkar utmärkt pigg och jag hoppas nu att den inte blir en ny besvikelse”.
Under hösten började även Olof Palme att arbeta åt Tage Erlander, men till en början bara på halvtid (Olof Palme arbetade samtidigt på Försvarsstaben).
Torsdag 17/9 1953 klockan 16.06 antecknade Erlander i sin dagbok:
”Palme. Bra. Kanske ännu bättre än Bo. Men tyvärr redan engagerad hos försvaret.”
Efter något år slutade Bo Särlvik och återgick till universitetsvärlden.
I övrigt utgjordes statsministerns kansli av Olof Palme som slutat på Försvarsstaben och vaktmästarna Björklund och Karlsson samt sekreteraren fru Maria Nyström som skrev rent brev och svarade i telefon, enligt Björn Elmbrants Palmebiografi.
NÄR INGVAR CARLSSON 1958 började arbeta på den politisk delen av statsrådsberedningen (det fanns även en juridisk sådan) bestod den av en handfull personer; Tage Erlander, sekreteraren Maria Nyström, expeditionsvakten Tage Hollner, Olof Palme och från oktober av Ingvar Carlsson.
Under 1960-talet byggdes kansliet sakta ut. Som ett indirekt resultat av Stig Wennerströms spioneri och den politiska affär som följde i dess kölvatten – Tage Erlander var på semester i Italien på semesteranläggningen Riva del Sole när spionen greps och hölls till en början i stor utsträckning ovetande om vad som hade hänt – fick statsministern en egen statssekreterare, Valfrid Paulsson, senare Naturvårdsverkets förste chef. I dag har Emma Lennartsson motsvarande jobb.
I statsrådsberedningen arbetar det i dag dessutom ytterligare fyra statssekreterare.
Olle Svenning berättar i sin bok ”År med Erlander” hur han, första dagen på jobbet, inte behövde visa någon legitimation när han skulle gå in i statsrådsberedningen. Han togs emot av vaktmästaren Tage Hollner, som på kvällarna tjänstgjorde på Operan.
”En svag doft av rakvatten spred sig välkomnande i vaktmästeriets lilla inglasade rum”.
Mikael Bergling och Janne Sundling
Första publicering: Tidningen Resumé 2022