Skandalhistoria: HSB-spionen på TV4

jun 5, 2019 | Medier

När Bim Enström avslöjar flera skandaler inom HSB, anlitar bostadsbolaget en privatdetektiv för att spana på TV4-reportern.
Därmed har HSB skapat en ännu större skandal – HSB-spionen.

Under flera år har Bim Enström granskat och avslöjat skandaler inom HSB, först som bostadsreporter på Expressen och sedan på nystartade TV4. När hon i ett tv-inslag berättar om hur vd:n Jan Andersson fått köpa en fjällanläggning av HSB för en tiondel av marknadsvärdet och samtidigt ifrågasätter ekonomin i HSB:s sparkassa, får flera i organisationens topp nog.
Nu måste vi stoppa Enström, resonerar Ulrik Fällman som är vd för HSB i Stockholm och tar hjälp av sin gamle vän och S-kollega Harald Ullman, då reklambyrå-vd.
Harald Ullman ordnar fram en privatdetektiv med ett enda uppdrag: Ta reda på så mycket som möjligt om Bim Enström, hennes kontakter och källor.
Detektiven Anders Fastén tar kontakt med en tekniker på TV4 för att försöka nästla sig in på redaktionen. Teknikern hjälper detektiven, men berättar samtidigt allt för sina chefer. Tillsammans gillrar de en fälla.

HSB-spionen Anders Fastén i full fart med att stjäla dokument inne på TV4:s nyhetsredaktion.

En sen kväll tar sig detektiven in på TV4 för att gå igenom Bim Enströms arbetsplats. När han sitter och rotar runt vid reporterns skrivbord på redaktionen, filmar TV4 honom med dold kamera. Några dagar senare, i januari 1996, toppar TV4:s Nyheterna med ”Här är HSB-spionen på TV4”.
Ingen i HSB-toppen säger sig vara inblandad i spionaffären. Alla skyller på alla. Den som får klä skott är Harald Ullman, som tvingas bort från den s-märkta reklambyrå där han är vd. Ulrik Fällman tar en time-out, men lyckas hålla sig kvar som vd för HSB-Stockholm. Knappt två år senare utses han till vice ordförande i HSB-Sverige.
Den utsatta reportern Bim Enström kräver en ursäkt från ”pamparna i HSB” i en stort uppslagen debattartikel i Expressen.
– Jag har fortfarande inte fått någon, säger hon mer än femton år efter spionaffären.

Mikael Bergling och Fredrik Nejman
Första publicering:  Boken Svenska skandaler

Säpo-agenter på SR

Minst fyra chefer och medarbetare inom Sveriges Radio och Sveriges Television var agenter åt Säpo och rapporterade regelbundet om sina kollegor till...

Kris stoppar inte miljarutdelningar

Kris stoppar inte miljarutdelningar

Under de senaste tio åren har den svenska dagspressen gjort sig av med uppemot 1 000 journalister. Samtidigt har ägarfamiljerna tjänat drygt...

”Värst är den bruna mobben”

”Värst är den bruna mobben”

En klar majoritet av de största svenska dagstidningarna har under de senaste två åren tvingats höja säkerheten på grund av hot. - Värst är utan...