Skandalhistoria: Fejkade bikinibilder på prinsessa

mar 18, 2019 | Medier

När kronprinsessan Victoria inte ville ställa upp som Se & Hörs bikinimodell, lät tidningens chefredaktör Tommy Schönstedt publicera fejkade bikinibilder på tronarvingen.

Skvallertidningen Se & Hör publicerade fejkade bilder på kronprinsessan Victoria, Foto:  Kungl. Hovstaterna/Mattias Edwall

Victoria – så vill vi se dig i sommar, lyder Se & Hörs rubrik på omslaget till ett av tidningens aprilnummer 1997. Bilden föreställer en glad prinsessa i en blommig bikini. Det är bara ett problem. Bilden är fejkad.
Tidningen har monterat
 in prinsessans ansikte på en modellbild. Inne i tidningen fortsätter det i samma stil med ett helt uppslag baddräkts- och bikinibilder. För att gardera sig har Se & Hör lagt in en liten text med lydelsen ”Obs! Samtliga baddräktsbilder är ett montage”.
Montage eller inte spelar ingen roll, tycker hovet.
– Oetiskt och smaklöst, kommenterar presschefen Elisabeth Tarras- Wahlberg.
Se & Hörs hovreporter Sten Hedman har tidigare kontaktat Elisabeth Tarras-Wahlberg och frågat om Victoria kunde ställa upp på några baddräktsbilder.
Beskedet från hovet var glasklart, om än formulerat med viss
 ironi.
”Erbjudandet låter lockande men är som Du säkert förstår omöjligt att acceptera. Till och med den 1 april”, skrev Tarras-Wahlberg i sitt svar.
Trots att Se & Hör lockade med att arvodet på en miljon kronor skulle kunna skänkas till Röda korset blev det inget napp.
Andra medier får nys om Sten Hedmans brev och skriver om det. 
– När kvällstidningarna skrev om vårt brev till hovet gjorde Radio Stockholm en enkät där väldigt många människor tyckte att det skulle vara jättekul att se kronprinsessan visa baddräkter, säger Se & Hörs chefredaktör Tommy Schönstedt när han ska motiverar varför tidningen trots hovets nej publicerat fejkade bilder.
Hovet anmäler Se & Hör till Pressens Opinionsnämnd, vilket det sällan gör när kungahusets medlemmar känner sig illa behandlade.
Tidningen fälls så småningom för att ha brutit mot god publicistisk sed.
Det hjälper inte att Tommy Schönstedt innan nämnden har sitt sammanträde kommer med en av svensk presshistorias största ursäkter. I en helsideskrönika med rubriken ”Förlåt, Victoria” lägger han ut texten om varför det gått så här illa. 
Han avslutar med:
”Jag ber uppriktigt om ursäkt för att Se & Hör har gjort kronprinsessan ledsen och för det obehag som tidningen orsakat!
PS. Glad
 sommar!” 

Mikael Bergling och Fredrik Nejman
Första publicering:  Boken Svenska skandaler

Säpo-agenter på SR

Minst fyra chefer och medarbetare inom Sveriges Radio och Sveriges Television var agenter åt Säpo och rapporterade regelbundet om sina kollegor till...

Kris stoppar inte miljarutdelningar

Kris stoppar inte miljarutdelningar

Under de senaste tio åren har den svenska dagspressen gjort sig av med uppemot 1 000 journalister. Samtidigt har ägarfamiljerna tjänat drygt...

”Värst är den bruna mobben”

”Värst är den bruna mobben”

En klar majoritet av de största svenska dagstidningarna har under de senaste två åren tvingats höja säkerheten på grund av hot. - Värst är utan...

Skandalhistoria: HSB-spionen på TV4

Skandalhistoria: HSB-spionen på TV4

När Bim Enström avslöjar flera skandaler inom HSB, anlitar bostadsbolaget en privatdetektiv för att spana på TV4-reportern. Därmed har HSB skapat en...