Skandalhistoria: Moderat ”baggbölare” i Svenska Dagbladet

apr 15, 2019 | Medier

Kan Svenska Dagbladet publicera en bild på en fet moderat demonstrant med mustasch, cigarr och solglasögon?
Nej, menar chefredaktören och jämför publiceringen med en judekarikatyr.

Till att börja med väcker bilden från moderaternas medborgartåg den 23 april 1988 i Stockholm inte speciellt mycket uppmärksamhet. Ett liknande foto publiceras samma dag i Dagens Nyheter.
Men så börjar några upprörda läsare att höra av sig till SvD och protestera mot bildvalet. När även det moderata borgarrådet i Stockholm, Carl Cederschiöld, ringer, bestämmer sig chefredaktör Hans L Zetterberg för att det får vara nog och skickar ut ett internmeddelande till redaktionen med rubriken ”Förskingring på SvD”.
I meddelandet förklarar han i upprörda ordalag att den redigerare som tagit in bilden av mannen med cigarren har försnillat en del av tidningens förtroendekapital och allvarligt skadat dess trovärdighet. 
’’Enligt läsarnas reaktioner har fotot gett associationer till arbetarplågare, baggbölare, kupongklippare, Pinochet, blodsugare etc; bilden anses vara av samma klass som Julius Streichers judekarikatyrer. Hånet drabbar en kärngrupp bland våra läsare”, skriver han.
Senare samma dag skickar Zetterberg ut ett kompletterande meddelande där han förklarar att även ”editionschefen och nattchefen bär ansvar för publiceringen”.
Internmeddelandena utlöser upprörda reaktioner på tidningen. Chefen för den politiska bevakningen, Claes-Göran Kjellander, hotar med att avgå. Det ställs krav på att Hans L Zetterberg ska be den kritiserade redigeraren om ursäkt.
Det är chefredaktören inte beredd att göra, förklarar han i Dagens Nyheter:
– Jag tar honom gärna i hand. Men inte för att be om ursäkt utan för att hoppas att solen lyser över honom när hans vikariat går ut om någon månad.
Chefredaktörens agerande orsakar en häftig debatt i medierna om hur en moderat får och inte får se ut. Mannen själv, en 65-årig företagare, blir ledsen, flyr till hemlig ort och säger upp sin prenumeration på Svenska Dagbladet.
Kort därefter lämnar Hans L Zetterberg tidningen.

Mikael Bergling och Fredrik Nejman
Första publicering: Boken Svenska skandaler

Säpo-agenter på SR

Minst fyra chefer och medarbetare inom Sveriges Radio och Sveriges Television var agenter åt Säpo och rapporterade regelbundet om sina kollegor till...

Kris stoppar inte miljarutdelningar

Kris stoppar inte miljarutdelningar

Under de senaste tio åren har den svenska dagspressen gjort sig av med uppemot 1 000 journalister. Samtidigt har ägarfamiljerna tjänat drygt...

”Värst är den bruna mobben”

”Värst är den bruna mobben”

En klar majoritet av de största svenska dagstidningarna har under de senaste två åren tvingats höja säkerheten på grund av hot. - Värst är utan...

Skandalhistoria: HSB-spionen på TV4

Skandalhistoria: HSB-spionen på TV4

När Bim Enström avslöjar flera skandaler inom HSB, anlitar bostadsbolaget en privatdetektiv för att spana på TV4-reportern. Därmed har HSB skapat en...