Förre ordföranden rasar mot fackets lyxrenovering

feb 23, 2024 | Arbetsmarknad, Boende

Fackförbundet Vision är på väg att lyxrenovera en av sina fastigheter i Stockholm. Det menar hyresgäster som befarar kraftigt höjda hyror.
– Man vill ha högre avkastning. Det är djupt smärtsamt att se vad som pågår. Det gör ont i mitt hjärta, säger den tidigare TCO-ordföranden Sture Nordh som bor i huset.

HAN VAR DESSUTOM under många år ordförande i Visions föregångare SKTF (Sveriges kommunaltjänstemannaförbund).
Fastigheten byggdes i slutet på 1950-talet, ligger alldeles vid Gärdet i Stockholm och består av 18 lägenheter fördelade på sex våningsplan.
Boende berättar att huset och lägenheterna är i behov av viss renovering, bland annat stambyte, nya elledningar och en allmän uppfräschning.
– Ett stambyte skulle genomföras för ett par år sedan. Men så kom pandemin och arbetena sköts upp, säger Maria Antonsson som har bott i huset i drygt 13 år.
– Det som nu planeras är dock något helt annat. Man vill totalrenovera lägenheterna och bland annat blåsa ut mycket fina, fullt fungerande och platsbyggda kök, byta ut alla vitvaror oavsett hur nya de är, lägga in parkettgolv över allt utom i badrummen och installera golvvärme och takdusch.
Även en lägenhet som totalrenoverades och stambyttes för några år sedan ingår i planerna.
– Det handlar om en lyxrenovering, vilket känns jättemärkligt med tanke på att det är ett fackförbund som äger huset.
Vad blir det för hyreshöjning?
– Det har vi inte fått formellt besked om. Men vissa hyresgäster har fått indikationer om en höjning på 40 procent. Det skulle göra att många inte kommer att kunna bo kvar.
– En sådan här renovering innebär dessutom stora och onödiga CO2-utsläpp och ett enormt slitage på miljön. Att agera så är direkt oansvarigt.

VISION HAR SOM få andra fackförbund profilerat sig på klimat- och miljöområdet och är bland annat först med speciella så kallade klimatombud.
”Klimatombudens viktiga roll blir att fånga upp engagemang, öka medvetenheten och påverka konkret i de här frågorna”, skriver förbundets ordförande Veronica Magnusson i årsredovisningen för 2022.
I den senaste hållbarhetsrapporten betonar förbundet att man vill ”vara del av den nödvändiga klimatomställningen och att man ”fortsätter att arbeta aktivt för att minska vår klimatpåverkan.”
Enligt fastighetsstrategin ska Vision som fastighetsägare ”arbeta för att vara hållbar och klimatsmart”. Fastigheterna ska förvaltas genom ”förvaltningsplaner baserade på ett livscykelperspektiv”.
– Det är hyckleri med tanke på hur man agerar i verkligheten, säger Maria Antonsson.
Hennes granne Sture Nordh:
– När man gör så här, på sin egen bakgård, innebär det att förbundets rykte på klimat- och miljöområdet sätts i fara.
Efter att de boende motsatt sig renoveringsplanerna har Vision gått vidare till Hyresnämnden i Stockholm för ett godkännande.

FLERA HYRESGÄSTER SOM Hem och Hyra har talat med känner sig överkörda och inte lyssnade på.
– Under många år stred SKTF för att få till stånd förhandlingsrätt för offentliganställda. Att en organisation med den historien inte är beredd att samråda med sina hyresgäster inför en sådan här stor förändring gör mig djupt ledsen, säger Sture Nordh som har bott i sin lägenhet sedan 1986.
– Vi har hemställt om att få till en samrådsgrupp. De har inte ens bemödat sig om att svara riktigt på den frågan, säger bara att ni har fått information. Man kan ställa krav på andra, men man ställer uppenbarligen inte samma krav på sig själv. Det gör mig djupt ont att se det i organisationen i mitt hjärta.
Är det en lyxrenovering?
– Ja, det är det. Jag är dock inte värst drabbad. I värsta fall kan jag köpa en bostadsrätt.Maria Antonsson berättar att renoveringen, om den blir av, beräknas ta ett år.
– Under tiden kommer vi inte kunna bo kvar i våra lägenheter som ska tömmas helt och hållet.
– Min familj – två vuxna och två barn (15 och 18) år – erbjuds dessutom inte en ersättningslägenhet som vi kan bo i tillsammans, utan två tvåor. Familjen splittras.
Hem och Hyra har utan framgång sökt fackförbundet Visions ordförande Veronica Magnusson för en intervju om renoveringsplanerna.
På sin hemsida skriver förbundet att den planerade renoveringen görs för att fastigheten ska vara ekonomiskt och miljömässigt hållbar på sikt och att förbundet vill se en ”gemensam standard på alla kök i syfte att minimera underhåll, minska antalet felanmälningar och vara trygga i att lösningarna är långsiktigt hållbara”.
Förbundets press- och opinionschef Caroline Cederquist, tidigare presschef för Moderaterna i Stockholm,  skriver i ett mejl till Hem och Hyra:
”Vi har haft kontinuerlig kontakt med hyresgästerna och informerat löpande om alla beslut och hyresgästerna och deras åsikter är viktiga för oss.”
Hon skriver också att i samband med ”stambytet kommer samtliga kök att demonteras på ett varsamt sätt och sedan återbrukas i andra fastigheter”.

HYRESGÄSTEN MARIA ANTONSSON, som bland annat är ordförande (MP) i det kommunala bolaget Stockholm Vatten och Avfall AB och sitter i styrelsen för Avfall Sverige (kommunernas branschorganisation inom avfallshantering), är skeptisk.
– Det kommer vara mycket svårt att hitta avsättning för köken. De behöver plockas ner varsamt, förvaras på rätt sätt och ha rätt mått som gör att de passar in någon annanstans. Och någon ska dessutom vara villig att betala för den hanteringen och transporten.
Men det är väl bättre att återbruka än att slänga dem?
– Självklart. Men den största miljönyttan är att förebygga, att se till att det inte uppkommer något avfall.

Mikael Bergling
Första publicering: Tidskriften Hem & Hyra 2023.

Fortsatt strid om ”Ryska huset”

Striden om ”Ryska huset” på Lidingö utanför Stockholm fortsätter. – Ryssland ockuperar vårt hus, säger advokat Stefan Häge som vill att...

Nu sjunker lärarlönerna – igen

Lärares och förskollärares löner sjunker jämfört med genomsnittslönerna i Sverige. Trots allt tal att om att erfarenhet ska premieras minskar...

Fler vill ha kortare arbetstid

Var fjärde medlem i akademikerfacket Akavia vill gå ner i arbetstid även om det innebär lägre lön. Majoriteten arbetar hellre fyra dagar i veckan än...