Billigare i slott än koja – kunglig gräddfil till bostäder

jun 24, 2024 | Boende, Kungligt

Det kan behövas 20 års kötid för att få ett förstahandskontrakt på en hyreslägenhet i centrala Stockholm.
Om man inte har kungliga kontakter.
Då kan det gå betydligt snabbare – plus att det blir rabatt på hyran.

ENLIGT AKTUELL STATISTIK från Stockholms bostadsförmedling står över 800 000 personer i förmedlingens kö, det högsta antalet sedan starten 1947.
Av dessa beräknas knappt 100 000 vara aktivt sökande, det vill säga göra minst fem intresseanmälningar per år.
I genomsnitt hade den som i fjol fick en lägenhet via bostadsförmedlingen köat i 12,4 år.
I de centrala delarna av Stockholm, till exempel Östermalm, var den genomsnittliga kötiden cirka 20 år.
Det är dock inte alla lediga hyresbostäder i Stockholmsområdet som förmedlas via bostadsförmedlingen, inte ens alla offentligt ägda. Undantag gäller till exempel för de cirka 350 statliga bostäder som anses ingå i den kungliga så kallade dispositionsrätten.
Merparten av dessa finns i Stockholmsområdet, ofta på mycket exklusive adresser.
120 ligger på Djurgården och ungefär 180 i Gamla stan, på Östermalm, i Solna eller i närheten av Drottningholms slott.
Trots att bostäderna inte förmedlas via den kommunala bostadsförmedlingen finns den ingen annan öppen kö att ställa sig i för den som är intresserad av att hyra någon av dem.
Kungliga Djurgårdens förvaltning (en del av hovförvaltningen) administrerar cirka 120 statliga bostäder på Djurgården.
Vilka som hyr bostäderna, hur mycket som mycket hyresgästerna betalar i hyra eller exakt hur fördelningen av dem går till avslöjas inte av hovet.
Öppenheten är något större när det gäller de cirka 180 statliga bostäder runt om i Stockholmsområdet som kungen styr över, men som administreras av Statens fastighetsverk som till skillnad av hovet omfattas av offentlighetsprincipen.
– Det är vi som sitter med hyresavtalen. När någon bostad blir ledig meddelar vi Ståthållarämbetet (en del av hovet, reds anm) det. Därefter får vi via telefon eller mejl besked av Ståthållarämbetet om vem som ska ha lägenheten, säger Peter Wallin som är fastighetsdirektör vid Statens fastighetsverk.
*Kan man ställa sig i kö hos er för en lägenhet?
– Nej. Har Ståthållarämbetet ingen som vill hyra en ledig lägenhet ska den gå tillbaka till oss som då ska lämna över den till den kommunala bostadsförmedlingen. Men det händer i princip aldrig.

ÄVEN OM DET inte är frågan om några tjänstebostäder visar en genomgång av de bostäder som Statens fastighetsverk administrerar – november 2023 – att många av hyresgästerna är nuvarande eller tidigare anställda inom hovet: chefer, tekniker och tjänare på olika nivåer.
Men där finns även grevar och grevinnor, skatteexperter, förmögenhetsförvaltare, filmproducent, läkare, entreprenörer, kulturpersonligheter, vänner och släktingar till kungafamiljen och före detta handledare till prins Carl Philip och prinsessan Madeleine samt kronprinsessans Victorias stylist.
Prinsessan Christinas son Victor Magnuson till exempel, hyr en 212 kvadratmeter stor statligt ägd bostad nära Ulriksdals slott som omfattas av den kungliga dispositionsrätten. För den betalar han 19 980 kronor i månaden.
En annan hyresgäst i området är prins Carl­-Philips mentor, entreprenören Michael Storåkers (M), som hyr en 513 kvadratmeter villa. För den betalar han en hyra på 47 536 kronor i månaden.
Även om det finns officerare bland de som fått en bostad av kungen tillhör inte överbefälhavare Micael Bydén denna exklusiva skara. Enligt Försvarsmaktens chefsjurist Carina Bratt hyr han en tjänstebostad av Försvarsmakten på 97 kvadratmeter (11 950 kronor i månaden i hyra inklusive el, värme och vatten). Var bostaden ligger är hemligt med hänvisning till rikets säkerhet.
Åtminstone några tidigare överbefälhavare har bott på Karlbergs slott.

HYRESNIVÅN I DET statliga bostadsbestånd som kungen förfogar över är i allmänhet lägre än vad ÖB och många andra betalar för sina bostäder och i många fall mycket modest, inte minst med tanke på att flera av bostäderna ligger i mycket attraktiva lägen.
– Vid hyressättning använder vi bruksvärdessystemet som grund, men tar hänsyn till att bostäderna inte omfattas av besittningsskyddet. Vårt förslag på hyra ska därefter godkännas av Ståthållarämbetet, säger Peter Wallin.
*Till vem betalas hyran?
– Till Statens Fastighetsverk.
För sin 221 kvadratmeter stora statliga bostad i Hagaparken betalar till exempel Staffan Larsson, ståthållare och chef för Ståthållarämbetet, en hyra på 17 170 kronor i månaden, det vill säga 78 kronor per kvadratmeter. Hyran för en studentlägenhet (som inte heller omfattas av något besittningsskydd) på 23 kvadratmeter på Lappis inte långt Hagaparken ligger på cirka 7 350 kronor i månaden, det vill säga mer än fyra gånger så mycket per kvadratmeter.
En studentlägenhet på 20 kvadratmeter i Skrapan på Söder är något billigare och kostar 5 225 kronor i månaden (261 kronor per kvadratmeter).
Snitthyran i Solna kommun – som Hagaparken är en del av – ligger i år på 125 kronor per kvadratmeter, enligt Statistiska Centralbyrån.
Större lägenheter har i allmänhet en lägre kvadratmeterhyra än lägre.
Den tidigare riksmarskalken Ingemar Eliasson (fd statsråd och riksdagsledamot för Folkpartiet/Liberalerna) bor i en 215 kvadratmeter stor statlig bostad i anslutning till Drottningholms slott. För den betalar han en hyra på 17 464 kronor i månaden (81 kronor per kvadratmeter).
Inte långt därifrån hyr kammarherren och före detta riksarkivarien Erik Norberg, som för några år sedan hjälpte drottning Silvia med hennes utredning om pappans nazistiska bakgrund, en bostad på 133 kvadratmeter med en hyra på 11 603 kronor i månaden.
Även den tidigare kabinettsekreteraren Frank Belfrage (M) har en statlig bostad nära Drottningholms slott. Bostaden är på drygt 200 kvadratmeter. För den betalar han 14 773 kronor i månaden i hyra, det vill säga 73 kronor per kvadratmeter. Han är dock inte skriven där, utan i en lägenhet på Östermalm som är värderat till cirka 7 miljoner kronor.
Kungens – och även Carl Bildt och Fredrik Reinfeldts – tidigare sekreterare Heidi Kumlin bor i en 166 kvadratmeter stor lägenhet i statliga Hovstallet, på Väpnargatan alldeles bakom Strandvägen och ett stenkast från Stureplan. För den betalar hon 16 151 i hyra (97 kronor per kvadratmeter).
I samma hus har kungens syster prinsessan Desiree Silfverschiöld – som är bor på slottet Koberg utanför Trollhättan – en 95 kvadratmeter stor lägenhet med en hyra på 9 940 kronor i månaden.
Snitthyran på Östermalm ligger på 145 kronor per kvadratmeter, enligt SCB-.
Prinsessan Madeleines hyra för sin sjurumslägenhet i Hovstallet är noll (0) kronor i månaden.
– Medlemmar av det så kallade kungliga huset – kungaparet och kungabarnen med familjer, reds anm – betalar ingen hyra för de bostäder som de disponerar inom den kungliga dispositionsrätten, säger Peter Wallin.
Inkomstspridningen bland övriga hyresgäster är stor; från mycket blygsam till över 30 miljoner kronor per år enligt den senaste deklarationen.

NÅGRA AV DE bostäder som administreras av Statens Fastighetsverk ”hyrs” av hovet genom Ståthållarämbetet som sin tur hyr ut dem.
– Vi fakturerar Ståthållarämbetet för hyrorna. Om Ståthållarämbetet i sin tur tar ut hyra, hur mycket och i sådana fall av vem, är inget som vi vet, säger fastighetsdirektör Peter Wallin.
Det är dessutom ingen information som hovet vill dela med sig av.
– Vem/vilka som disponerar/bor inom den kungliga dispositionsrätten är inte information som Kungl. Hovstaterna går ut med, skriver hovets informationssekreterare Ulrika Näsholm i ett mejl till Hem och Hyra.
Enligt uppgift disponeras en av bostäderna av drottningens numera mycket omtalade brorson Patrick Sommerlath. Bostaden är på 135 kvadratmeter, ligger inne på Drottningholms slottsområde och har en hyra på 9 710 kronor i månaden (72 kronor per kvadratmeter).
Om – och i sådana fall hur mycket – Patrick Sommerlath betalar i hyra är okänt.
Hans exhustru hyr en av de statliga lägenheter i Gamla stan som kungen styr över. Bostaden är på 85 kvadratmeter och för den betalar hon en hyra på 9 707 kronor i månaden.
I samma hus bor enligt uppgift prinsessan Christina Magnuson i en 262 kvadratmeter stor lägenhet. Hyran är satt till 20 125 kronor i månaden (77 kronor per kvadratmeter).

Mikael Bergling
Första publicering: Tidskriften Hem & Hyra  2024.

Fortsatt strid om ”Ryska huset”

Striden om ”Ryska huset” på Lidingö utanför Stockholm fortsätter. – Ryssland ockuperar vårt hus, säger advokat Stefan Häge som vill att...

När Bonniers bad kungen om ursäkt

När Bonniers bad kungen om ursäkt

I en stort uppslagen artikel avslöjar herrtidningen FIB-aktuellt ”Kungens hemliga kärleksnästen”. Några dagar senare tvingas tidningens ägare Lukas...

Hon är rikast på slottet

Trots att han beskattas för en förmögenhet på drygt 173 miljoner kronor är kungen inte rikast på slottet. Grevinnan och överhovmästarinnan Alice...

Vad är hovet?

Enligt egen beskrivning är hovförvaltningen ingen myndighet trots att den finansieras över statsbudgeten. Den är heller inget företag.  – Hovet är...

Kungens hemliga bidrag

Kungens hemliga bidrag

Kungen får årligen drygt 80 miljoner kronor av skattebetalarna. Ungefär hälften av dem går till driften av kungliga slott och redovisas öppet. Hur...