Säljer för att kunna bygga nytt

mar 3, 2018 | Infrastruktur, trafik & bostäder

I fjol fattade allmännyttan beslut om att sälja drygt 10 000 lägenheter till privata bostadsbolag, visar ny statistik.
Ett motiv till försäljningarna är att få in pengar att bygga nytt för.

Med undantag för rekordåret 2016, då de allmännyttiga bostadsbolagen sålde nästan 14 800 lägenheter till privata fastighetsägare, har det på många år inte beslutats om så omfattande lägenhetsförsäljningar inom allmännyttan som under 2017, hela 10 440 stycken. Det största affären genomfördes i somras då fastighetsbolaget Heimstaden köpte 1 601 lägenheter av AB Bostaden i Umeå för 1,1 miljarder kronor.
Försäljningen väckte starka lokala reaktioner. Det demonstrerades på stan och startades till och med en namninsamling för att få till stånd en lokal folkomröstning i frågan.
Socialdemokraterna och allianspartierna, som var de som drev igenom affären, menar att den är nödvändig för att få in kapital till renoveringar och nybyggnationer.
På liknande sätt motiverar Meit Fohlin (S), regionstyrelsens ordförande på Gotland, det allmännyttiga bostadsbolaget Gotlandshems beslut att sälja drygt 900 bostäder. Strax före jul godkände regionfullmäktige formellt försäljningen. Köpare är tre olika bolag.
–  Vi har höjt våra krav när det gäller nybyggnation och vill att Gotlandshem i genomsnitt bygger 100 nya lägenheter per år. Det behövs allt från studentbostäder till familjelägenheter och trygghetsboenden. I princip alla typer av lägenheter, säger Meit Fohlin.
– Genom försäljningen får vi in fler aktörer på hyresmarknaden samtidigt som vi kan betala av en del lån och får loss pengar att bygga nytt och renovera för. Vi har stora investeringsbehov framför oss, främst i fastigheter som är byggda på 1980-talet.
Ett villkor för försäljningen är, enligt Meit Fohlin, att lägenheterna under de kommande tio åren inte ombildas till bostadsrätter.
–  De får heller inte säljas vidare till annan fastighetsägare utan Gotlandshems godkännande.
Senare i vår får flera hundra av det kommunala bostadsbolaget Mimers hyresgäster i Västerås en ny värd. I fjol beslutade kommunen att sälja 749 lägenheter på Skallberget och Bäckby till fastighetsbolaget D. Carnegie & Co för 765 miljoner kronor.
Mimers vd Mikael Källqvist säger att bolaget dels säljer för att få in fler aktörer i områden där Mimer är dominerande, dels för att få loss pengar att bygga nytt för.
– Enligt vårt ägardirektiv ska vi i genomsnitt bygga cirka 200 lägenheter per år. Samtidigt ska vi ha en sund ekonomi. I det ingår att soliditeten ska ligga på mellan 20 och 30 procent. Utan att sälja de här fastigheterna klarar vi inte att hålla oss över 20 procent över tid. Våra befintliga fastigheter bidrar inte så mycket att de ensamt kan bära den volymen som vi nu bygger.
Hyresgästföreningens förhandlingschef Erik Elmgren är dock kritisk till försäljningarna.
– Det är ett sätt för kommunerna att avsäga sig bostadsförsörjningsansvaret. Om tio eller femton år tror jag att det är många som kommer att ångra sig.
Är det inte bra om allmännyttan använder pengarna från försäljningarna till att bygga nytt?
– Det är bättre att pengarna går till nyproduktion än att de lämnar bolagen efter försäljning, vilket har skett ibland. Men det bästa vore att kommunerna behöll lägenheterna och utvecklade allmännyttan.
Samtidigt som det finns allmännyttiga bostadsbolag som säljer, finns det också bolag som köper lägenheter eller gör både och. Ett exempel är Landskronahem som 2017 sålde 265 lägenheter i bostadsområdet Silvergården till Paulssons Fastighets AB, samtidigt som man köpte 245 lägenheter från samma bolag i det angränsande området Koppargården. På liknande sätt bytte koncernen Framtiden i Göteborg – där bland annat Poseidon och Bostadsbolaget ingår – fastigheter i norra och södra Biskopsgården med fastighetsbolaget Wilhelm.
I fjol beslutade Framtiden även att sälja närmare 200 lägenheter i Rannebergen i Göteborg till fastighetsbolaget Victoria Park. Förhandlingarna avbröts dock tidigare i år efter påståenden om att Victoria Park anlitat en entreprenör där kriminella haft inflytande.

Mikael Bergling
Första publicering: Tidningen Dagens Samhälle

Så byggs smartare gator

En ny designguide ska underlätta för smartare användning av städernas gatunät.– Gatorna ska vara till för alla, inte bara bilar, säger KTH-forskaren...

Ny stadsdel med eget energisystem

Byggnaderna i Örebros nya stadsdel Tamarinden ska producera och dela energi med varandra i ett lokalt mikronät. – Det ska minska både...

Uppmärksammat kollektivhus blir kvar

Helsingborgshems uppmärksammade kollektivboende ”Sällbo” permanentas vid årsskiftet.– Det bidrar till minskad ensamhet och ökad inkludering, säger...

Simhallsrenovering för miljarder

Till sommaren ska renoveringen av simhallen i Högdalen i södra Stockholm vara klar. Det är en ombyggnad som fördyrats och dragit ut på tiden. – Men...

Ny godshamn söder om Stockholm

Mitt under coronapandemin, och efter fler års planering och byggande, har Sverige fått sin första nya godshamn på decennier. Det är en hamn full av...

Garageborrning efter smart energi

Garageborrning efter smart energi

Det fanns inte plats för tillräckligt många borrhål för geoenergi utanför Valandhuset mitt i centrala Umeå. Då bestämde man sig för att i stället...