”Nyttigt att hängas ut som sexgalning”

jul 29, 2015 | Politik

Bara några dagar före valet 2014 tvingades Robert Noord, Socialdemokraternas toppnamn i Haninge söder om Stockholm, lämna alla uppdrag efter anklagelser om att ha skickat sexistiska meddelande till en ung kvinnlig m-politiker.
– Det jag gick igenom då har jag nytta av i mitt nya jobb som PA-konsult på Kreab, säger Robert Noord. 

Bakom avslöjandet stod Expressen. Socialdemokraternas partisekreterare Carin Jämtin förklarade i tidningen:
– En person som beter sig på det här viset gentemot en ung kvinna kan inte företräda Socialdemokraterna. Jag förutsätter att partidistriktet agerar omedelbart.
Robert Noord säger att de aktuella sms:en var era år gamla.
– De var skrivna med humor och glimten i ögat. Vi var goda vänner och hade en jargong mellan oss som var på den nivån. Man kan tycka vad man vill om det. Men så var det. Historien var dessutom utredd mellan oss.
Hur kändes att hängas ut på nätet som sexgalning?
– Det var jobbigt, inte minst gentemot familjen. Men det var inte frågan om några sex-sms. Jag tyckte heller inte det som hänt motiverade att jag skulle lämna mina uppdrag.
Ändå gjorde du det?
– Ja, och det viktigaste skälet till att jag valde att kliva av var partiets bästa. Partisekreterarens kommentar bidrog också. Men jag känner ingen ilska mot henne. Det här var bara några dagar före valet och alla var nervösa.
Har du nytta av vad som hände i ditt nuvarande jobb?
– Absolut. Det är lättare att berätta om något man själv varit inblandat i än något man bara läst om. Mitt råd i såna här lägen är att det absolut viktigaste är att själv träda tillbaka och fundera igenom vad som händer. Annars är risken stor att man, i sin iver att försvara och rätta till mediebilden, förvärrar situationen.
Strax före jul i fjol började Robert Noord som PA- konsult på Kreab som traditionellt anses stå Moderaterna nära.
– För mig var lockelsen till Kreab bland annat att det är en global kommunikationsbyrå med verksamhet i 25 länder och en mångfald av kunder, från internationella koncerner till startupbolag. Sen är det extra kul att det är ett familjeföretag. De värderingar och synsätt företaget har möter jag i korridoren. De behöver jag inte läsa om i en pärm.
Vad säger du om kopplingen till Moderaterna?
– Vi är grundade av personer med starkt engagemang i Moderaterna. Ingen tvekan om den saken. Det är ingen nackdel, utan en styrka. Innan jag kom hit hade jag fördomen att jag skulle vara ensam socialdemokrat här. Väl på plats konstaterade jag att det är högt i tak i den politiska diskussionen och att alla politiska grupperingar är representerade bland de anställda.
Vad gör du?
– Mitt jobb är att öka våra kunders förståelse för de politiska processerna, hur ett beslut växer fram och varför man kommer fram till just det beslutet. Jag arbetar också med rådgivning om hur man når fram till politikerna och kommunicerar med dem.
Är det inte ett problem med tanke på din historia som ledande politiker?
– Nej. När jag företräder en kund i kontakt med exempelvis politiker är jag öppen med det. När jag går till riksdagen för att uppvakta riksdagsledamöter registreras det dessutom både att jag är där och om någon representant för kunden är med.
Är du en dörröppnare?
– Nej, det är sällan det finns efterfrågan på sådana. Vårt jobb handlar snarast om att ge råd till våra kunder som därefter ofta själva tar politikerkontakten.
Hur känns det att byta sida? Tidigare representerar du allmänintresset, nu det särintresse som kan betala för dina tjänster?
– Man kan heller inte säga att framgångsrika företag är ett särintresse. Samhället i stort vinner på att det finns en förståelse i näringslivet för den politiska processen och hur de politiska diskussionerna går. Samhället blir dessutom bättre om näringslivet blir bättre.
– Av samma skäl tror jag politiken och politiska beslut blir bättre av att det nns människor med erfarenhet från näringslivet i politiska församlingar.
Hade du inga grubblerier med att ”byta sida”?
– Jag hade 20 års erfarenhet av politik, hur man tänker och resonerar för att nå fram till politiska beslut. Skulle jag ägna mig åt något annat skulle det vara som att kasta bort 20 års erfarenhet. Ett slöseri för mig som person, men också för samhället. Det jag gör nu är för mig ett sätt att fortsätta vara en del av samhällsbygget.
Har du fått abstinens av att inte längre vara omskriven i media?
– Absolut inte. För att jag inte skulle känna tomhet den dag jag lämnade politiken, bestämde jag mig tidigt att ha ett nätverk utanför politiken. Jag har sett alltför många exempel på kommunalråd som fått problem när de slutat. De trodde uppmärksamheten var kopplad till dem som person, inte till uppdraget de hade.

Mikael Bergling
Första publicering: 
Tidningen Resumé

FAKTARUTA:
Namn: Robert Krister Noord.
Ålder: 39 år.
Bor: Bostadsrätt i Haninge kommun.
Arbete: Senior PA-konsult på Kreab.
Fritid: Familjen och golf. Har 18 i handikapp. Hoppas hinna med en golfrunda i Almedalen.
Familj: Hustru och 1-årig dotter.
Inkomst: Det är en sak mellan mig och min arbetsgivare.
Utbildning: Oavslutad civilekonomutbildning – inriktning finansiell ekonomi – på Stockholms universitet.
Oanad talang: Gillar att ha många bollar i luften. Jag är dock otroligt ohändig. Kan knappt byta en glödlampa.
Bakgrund: Ombudsman SSU, samordnare Forum för samhällsbyggare, ordförande barn- och utbildningsnämnden Haninge kommun, oppositionsråd Haninge kommun, vice ordförande Socialdemokraterna i Stockholms län och vd egna pr-byrån IRS Noord AB

Därför avgick kommuntopparna

Sedan valet har drygt 200 kommunal- och regionråd avgått i förtid.De flesta har lämnat av privata skäl eller för att de har fått nytt jobb.Några har...

Statliga utredare på dubbla stolar

Demokrati förutsätter transparens och tydlig rollfördelning. – Det är till exempel direkt olämpligt att statliga utredare har egna ekonomiska...

Spelet om skolmiljarderna

Höga offentliga tjänstemän, lobbyister och före detta och nuvarande politiker. I potten ligger mer än 50 miljarder kronor. Det är så mycket som...

Lönsam marsch från politik till PR

Efter valet i september väntar en växande reservarbetsmarknad på många politiker och politiska rådgivare. Dessutom en ekonomiskt mycket lukrativ...

Det lönsamma livet efter Reinfeldt

När väljarna gav dem sparken från regeringskansliet, väntade välbetalda jobb som ambassadörer, lobbyister och PR-konsulter.  Och över 80 miljoner...

Direktörer på marsch

Arbetsgivarna vann kampen.  I dag har facket givit upp frågan om löntagarinflytande. Demonstrationståget gick från Humlegården till Riksdagshuset,...

Flykten från Rosenbad

99 statsråd och politiska tjänstemän har lämnat Regeringskansliet under den nuvarande mandatperioden. – Jag var färdig, säger Emilia Hagberg, som...

Rik på politik och kontakter

Visst kan politiker tjäna pengar. Bara de har förstånd att sluta i tid. Vi har tittat närmare på intäkterna från ledande politikers efterkarriär....