Från regeringskansliet till fotbollslobbyist

jul 9, 2022 | Politik, Sport

När hon slog på telefonen efter paddlingen fick Caroline Waldheim (S) veta att ”hennes” minister avgått och att hon själv förlorat jobbet. 

EFTER EN TID hörde Svenska fotbollförbundets (SvFF) ordförande Karl-Erik Nilsson, med en bakgrund som kommunalråd (S) i Emmaboda, av sig och erbjöd henne jobb. De båda var bekanta sedan tidigare.
I dag är Caroline Waldheim chef för hållbarhet & samhälle på SvFF och en av två politiska tjänstemän från regeringskansliet som arbetar på förbundets kansli alldeles intill Friends arena i Solna. Den andre är presschefen Jakob Kakembo Andersson som tidigare var pressekreterare åt Annika Strandhäll (när hon var socialminister).
Goda politiska förbindelser och känningar är inte en förutsättning, men innebär en klar fördel i Caroline Waldheims nuvarande arbete som bland annat går ut på att för regeringskansli och myndigheter lyfta fram och påvisa fotbollens samhällsnytta.
– Bra kontakter underlättar enormt. Men det gäller också att ha kunskap om var man ska vända sig och hur saker och ting fungerar i politiken.
Är du beroende av att det är socialdemokrater i regeringskansliet?
– Nej. Vi har lika mycket kontakt med andra partiers företrädare, till exempel ledamöterna i riksdagens kulturutskott. Min bakgrund innebär en fördel även när jag träffar i exempelvis M-företrädare. De vet att jag fattar vad de håller på med, att jag har förståelse för den politiska branschen.

CAROLINE WALDHEIM BERÄTTAR att hon växte upp Rockneby, strax norr om Kalmar. När en allvarlig korsbandsskada i gymnasieåldern satte stopp för fotbollskarriären i Rockneby IK blev hon alltmer politiskt engagerad och så småningom distrikts- och förbundsombudman i SSU.
– När Lena Hallengren blev minister för första gången efterträdde jag henne som förbundssekreterare i SSU. Därefter arbetade jag några år som socialdemokratisk partiombudsman och var bland annat ansvarig för partikongresserna, kampanj-och organisationschef och rådgivare till Carin Jämtin när hon var partisekreterare.
– Jag har sedan länge ett stort idrottsintresse och satt under många år även i Korpens förbundsstyrelse.
I augusti 2015 började Caroline Waldheim arbeta som politiskt sakkunnig hos folkhälso-, sjukvårds- och idrottsminister Gabriel Wikström (S). Det var idrottsministerns statssekreterare Agneta Karlsson, i dag generaldirektör för Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, som ringde och erbjöd henne jobb.
En sommardag knappt två år senare, 27 juli 2017, berättade statsminister Stefan Löfven på en presskonferens att Gabriel Wikström lämnar regeringen av hälsoskäl.
Det var drygt 22 grader varmt i Stockholm, enligt SMHI:s statistik. På himlen syntes det enstaka moln.
– Jag hade semester och befann mig i en kanot i en sörmländsk sjö med avstängd telefon när presskonferensen hölls. När jag slog på telefonen i samband med att vi skulle äta lunch fick jag reda på vad som hade hänt.
När en svensk minister avgår förlorar medlemmarna i hens politiska stab sina jobb.
– Det vara bara att åka in till regeringskansliet och lämna in dator, telefon och passerkort, vilket jag gjorde dagen efter. Det var tråkigt att inte får arbeta hela mandatperioden. Annika Strandhäll, som tog över idrottsfrågorna, hade en egen stab.
Hur kändes det?
– Gabriel hade varit sjukskriven ett tag. Avgången kom därför inte som en överraskning för mig. Men att bli av med jobbet innebar ändå en väldigt ensam känsla.
Med en årslön i avgångsvederlag var den personliga ekonomin säkrad, åtminstone till att börja med.
– Ett av de första tipsen som jag fick var att starta eget företag, vilket jag också gjorde. Därefter bestämde jag mig för att byta karriär, ta det lite lugnt och använda tiden till att träffa, luncha, fika och samtala med så många människor som möjligt. Jag hade en del kontakter i idrottsrörelsen som jag pratade med.

SVENSKA FOTBOLLFÖRBUNDETS ORDFÖRANDE Karl-Erik Nilsson hörde av sig om ett kortare konsultuppdrag gällande myndighetsgarantier i samband med en EM-ansökan.
– Vi hade tidigare stött på varandra till och från. När det uppdraget var klart berättade han att han hade en idé. SvFF behövde någon som arbetade med public affairs, ett område som han menade blev allt viktigare.
– I augusti 2018 fick jag en treårig projektanställning med uppdrag att stärka fotbollens samhällskontakter. I augusti i fjol blev uppdraget permanentat. Vad jag vet är SvFF det enda idrottsförbund i Sverige som har en sådan tjänst. Däremot är det fler och fler som arbetar med detta i de europeiska fotbollsförbunden. Inte minst Uefa – det europeiska fotbollsförbundet – arbetar väldigt mycket med den här typen av påverkansarbete, framför allt på europeisk nivå.
Caroline Waldheim berättar att hon fortfarande är medlem i Socialdemokraterna, men inte aktiv.
– Jag behöver en paus från partipolitiken. Det är dessutom enklare för mig i min professionella roll att inte ha några politiska uppdrag eller engagemang. Nu företräder jag SvFF:s intresse och inget annat, förutom att jag sitter i styrelsen för Karlbergs BK. Det är en breddförening på Kungsholmen i Stockholm med fotboll och innebandy på programmet.

Fakta: Från döden till Damberg
Under Stefan Löfvens och Magdalena Anderssons tid på statsministerposten (till och med februari 2022) har det arbetat 485 personer på politiska befattningar, som statsråd, statssekreterare, pressekreterare, politiskt sakkunnig eller liknande i regeringskansliet.
232 män och 253 kvinnor.
En stor del av dem hade innan de tog plats i Rosenbad yrkesmässigt arbetat med kommunikation och påverkan eller journalistik.
Några exempel:
*Mediehus: Erik Nises (S) Aftonbladet, Andreas Enbuske (S) Direktpress, Anja L Sundberg (S) SR, TV4, SVT och Expressen, Erik Boman (S) SR, Daniel Dickson (MP) Reuters, Pontus Ekerljung (MP) SR och Maria Soläng (S) TV4.
*PA/Kommunikationsbyråer: Björn Fridén (S) Hallvarsson & Halvarsson, David Holm Gatica (MP) JKL, Emilia Hagberg (MP) New Republic PR, Jennie Zetterström (S) Reformklubben och Krister Nilsson (S) Prime.
*Intresseorganisationer: Emma Ölmebäck (S) Lärarförbundet, Darina Agha (S) LO, Helena Hellström Gefwert (MP) Friskolornas riksförbund, Roger Mörtvik (S) TCO och Anna Ekström (S) Saco.
En i sammanhanget något mer ovanlig bakgrund har finansminister Mikael Dambergs (S) stabschef Emelie Schröder, 41. Innan hon i augusti 2015 blev politiskt sakkunnig hos Mikael Damberg, som då var närings- och innovationsminister, arbetade hon under många år på reklambyrån Forsman & Bodenfors och var bland annat med om att som projektledare vinna ett diplom i Sverige största kommunikationstävling Guldägget för Unicef-filmen ”Döden”.

Mikael Bergling och Janne Sundling
Första publiceringTidningen Resumé 2022

Därför avgick kommuntopparna

Sedan valet har drygt 200 kommunal- och regionråd avgått i förtid.De flesta har lämnat av privata skäl eller för att de har fått nytt jobb.Några har...

Statliga utredare på dubbla stolar

Demokrati förutsätter transparens och tydlig rollfördelning. – Det är till exempel direkt olämpligt att statliga utredare har egna ekonomiska...

Spelet om skolmiljarderna

Höga offentliga tjänstemän, lobbyister och före detta och nuvarande politiker. I potten ligger mer än 50 miljarder kronor. Det är så mycket som...

Lönsam marsch från politik till PR

Efter valet i september väntar en växande reservarbetsmarknad på många politiker och politiska rådgivare. Dessutom en ekonomiskt mycket lukrativ...

Det lönsamma livet efter Reinfeldt

När väljarna gav dem sparken från regeringskansliet, väntade välbetalda jobb som ambassadörer, lobbyister och PR-konsulter.  Och över 80 miljoner...

Direktörer på marsch

Arbetsgivarna vann kampen.  I dag har facket givit upp frågan om löntagarinflytande. Demonstrationståget gick från Humlegården till Riksdagshuset,...

Flykten från Rosenbad

99 statsråd och politiska tjänstemän har lämnat Regeringskansliet under den nuvarande mandatperioden. – Jag var färdig, säger Emilia Hagberg, som...

Simhallsrenovering för miljarder

Till sommaren ska renoveringen av simhallen i Högdalen i södra Stockholm vara klar. Det är en ombyggnad som fördyrats och dragit ut på tiden. – Men...

Rik på politik och kontakter

Visst kan politiker tjäna pengar. Bara de har förstånd att sluta i tid. Vi har tittat närmare på intäkterna från ledande politikers efterkarriär....