Wennerström ångrar inget

nov 9, 2003 | Juridik

Uppgifter från storspionen Stig Wennerström kan ha legat bakom nedskjutningen av DC-3:an som nu är på väg att bärgas efter 51 år på Östersjöns botten.
– Det är en god misstanke, även om det inte är belagt, säger professor Bo Huldt vid Försvarshögskolan.
Själv säger Stig Wennerström, 97, att han inte ångrar att han blev spion.

Enligt vad hans hustru uppger för TT är Stig Wennerström i dag för sjuk för att själv kommentera uppgifterna.
I en intervju i tidningen Året Runt som publicerades tidigare i höst säger att han inte känner ånger.
– Om jag fick leva om mitt liv? Jag är nog så dum så jag skulle låta det vara precis som det hittills har varit.
Professor Bo Huldt anser att ryssarna visserligen inte behövde information av Stig Wennerström för att förstå att de svenska flygspaningarna riktades mot Sovjetunionen.
– Däremot kan han ha informerat dem om spaningarnas syfte och kopplingen till brittiska och amerikanska intressen.
Stig Wennerström spionerade på bland annat Sverige på uppdrag av den militära sovjetiska underrättelsetjänsten GRU. När han greps vid midsommartid 1963 var han 56 år, flygöverste och militärexpert åt nedrustningsförhandlaren Alva Myrdal. Hans ryska täcknamn var ”Örnen”.
1964 dömdes han till livstids straffarbete för grovt spioneri.
1974, efter att fyra gånger begärt nåd, släpptes han ur fängelset och har därefter i princip inte talat med medierna förrän han höstas ställde upp på en stor intervju i Året Runt.
I artikeln berättar reportern Tomas Larsson att han mötte Stig Wennerström en varm sommardag i det servicehus spionen numera bor i.
– Jag trivs så kolossalt bra här och personalen är mycket bra. Jag har ingenting att klaga på och jag saknar absolut ingenting, säger Stig Wennerström till Året Runt.
Mycket av intervjun handlar om hans förhållande till hustrun.
– Jag kunde aldrig berätta något för henne. Om min hustru eventuellt anande något så var det aldrig något hon konfronterade mig med. Vi pratade aldrig jobb hemma, annat i alldaglig form. Jag vet så här i efterhand att hon både var bestört, besviken och arg. Hennes värld rasade ju samman, det blev säkert en svårt chock.
– Sedan tog det säkert över två år innan vi båda fick chans att mötas igen, då jag satt isolerad. Då hade väl hennes starkaste frustration lagt sig och jag tycker för min del att vi tog upp tråden där den tidigare var.

Tidningen Året Runts intervju med Stig Wennerström.

Orsaken till att han blev spion förklarar han med lojalitet.
– Att allt blev som det blev för min del hade att göra med tidig vänskap med ryska diplomatkåren. Och en lojalitet som blev starkare med åren.
Han säger att han inte ligger sömnlös eller känner ånger för vad han har gjort.
– Jag är inte den typen, jag har aldrig haft den läggningen. Sådan har jag alltid varit som människa. Och grubblerier är något jag heller aldrig ägnat mig åt, jag är inte lagt åt det hållet, säger Stig Wennerström till Året Runt.
På frågan om han känner sig som en landsförrädare svarar han:
– Jag ser inte min roll så. Jag visste ju att vårt land inte var neutralt, även om Sverige förde en utomordentligt skicklig utrikespolitik, vilket säkert räddade oss från mycket obehag.

Mikael Bergling
Första publicering:
 Tidningarnas Telegrambyrå (TT) 2003.

 

Toppdomare extraknäcker för miljoner

Flera av Sveriges ledande domare har sidoinkomster på flera hundratusen kronor per år, ibland betydligt mer. Under de senaste åren har till exempel...

Därför avgick kommuntopparna

Sedan valet har drygt 200 kommunal- och regionråd avgått i förtid.De flesta har lämnat av privata skäl eller för att de har fått nytt jobb.Några har...

Svenskar inblandade i ambassadockupation

Strax före lunch den 24 april 1975 slog medlemmar ur Röda Arméfraktionen till. Tolv timmar senare var allt över — Västtyska ambassaden i Stockholm...

Statliga utredare på dubbla stolar

Demokrati förutsätter transparens och tydlig rollfördelning. – Det är till exempel direkt olämpligt att statliga utredare har egna ekonomiska...

Utpressning bakom Wennerströms spioneri

Klockan var halv tio på förmiddagen den 20 juni 1963. På Riksbron i Stockholm gick tre män fram till en fjärde, en vithårig man i ljus sommarkostym,...

Hemliga svenska skolor

Det är inte bara Skolverkets uppgifter om enskilda skolors resultat och lärarbehörighet som inte är offentliga efter den 1 september. Det gäller...

Säpo-agenter på SR

Minst fyra chefer och medarbetare inom Sveriges Radio och Sveriges Television var agenter åt Säpo och rapporterade regelbundet om sina kollegor till...