Troligt med fler informatörer

jan 14, 2003 | Juridik, Medier

500px-birger_elmer

Birger Elmér, svensk spionchef.

Dagens Nyheter var förmodligen inte det enda medieföretag där IB hade informatörer.
– Det troligaste är väl att man hade det på landets största tidningar och även följde med vad som hände inom Sveriges Radio, säger Pär-Arne Jigenius, tidigare chefredaktör för Göteborgs-Posten.

Expressens förre chefredaktör Bo Strömstedt, som under sextiotalet var tidningens kulturchef, säger att han inte vet om IB hade informatörer eller kontaktpersoner på DN och Expressen.
– Men jag tror att IB kan ha haft informatörer på DN och Expressen. Det ligger ju i en underrättelsetjänsts natur att vilja vara så underrättad som möjligt. Det är dock inte säkert att informatörerna själva förstod att de var informatörer.
Olof Santesson, som arbetade på Dagens Nyhets ledarredaktion från början av 60-talet fram till häromåret då han gick i pension, säger att det fanns löst prat om någon person som var lite konstig och som kunde vara en ”säpofigur”.
– Men det kan lika gärna ha varit ett skämt. För mig låter det främmande att IB skulle ha haft informatörer på DN. Det är i vart fall inget jag känner till.
Pär-Arne Jigenius säger att en del tyder på att informationen i de båda mediepromemoriorna från Elmér till Almgren kommer från personer med insyn i Dagens Nyheter.
– Om denna person var en journalist i ledande ställning eller till exempel en sekreterare är svårt att säga.
Statsvetaren Lars Olof Lampers säger att man kan utgå från att Elmér hade kontakter inom DN/Expressen.
– Vi har ingen belagd kontakt på DN, men vi utgår från att han hade kontakter på de stora medieföretagen. När det gäller DN och Expressen har jag inte sett några IB-rapporter inifrån utöver de här båda. Det finns i IB-materialet, vad jag vet, heller ingen redovisning av olika journalister.
– Som vi ser det handlar det i rapporterna om DN/Expressen inte om angiveri i klassisk mening, utan mer om företagens allmänna inriktning. Vi har sett klassiska angiverirapporter hos IB där det står 250 namn samt ”farlig kommunist”. Det är det här inte frågan om.
Men förmodligen hade Birger Elmér en eller flera informatörer på DN?
– Med all säkerhet skulle jag vilja säga. Elmér var en praktisk person. Han såg till att skaffa sig kontakter och utnyttja folk.
Enligt Lampers skrev Birger Elmér i allmänhet inte några rapporter själv.
– I de här båda fallen kan det ha varit en kontakt på tidningen som skrev en rapport efter förfrågan av Elmér eller så kan han haft ett samtal med en person med insyn, ett samtal han bandade och lät sin sekreterare skriva ut. Elmér träffade ofta sina kontaktpersoner i ett särskilt rum som var utrustat med dold bandspelare.
– En tredje möjlighet är att någon annan inom IB haft en kontakt på DN. Det kan också vara så att uppgifterna kommer från flera olika källor. Frågan är då bara vem som har sammanställt rapporterna.
Enligt Lampers talar mycket för att det var försvarsstabschefen Almgren som bad Elmér ta reda på vad som hände på Dagens Nyheter.

Mikael Bergling
Första publicering:
 Tidningen Journalisten.

Därför avgick kommuntopparna

Sedan valet har drygt 200 kommunal- och regionråd avgått i förtid.De flesta har lämnat av privata skäl eller för att de har fått nytt jobb.Några har...

Statliga utredare på dubbla stolar

Demokrati förutsätter transparens och tydlig rollfördelning. – Det är till exempel direkt olämpligt att statliga utredare har egna ekonomiska...

Hemliga svenska skolor

Det är inte bara Skolverkets uppgifter om enskilda skolors resultat och lärarbehörighet som inte är offentliga efter den 1 september. Det gäller...

Säpo-agenter på SR

Minst fyra chefer och medarbetare inom Sveriges Radio och Sveriges Television var agenter åt Säpo och rapporterade regelbundet om sina kollegor till...