Toppolitikern som fick nog och blev lärare

jul 9, 2022 | Arbetsmarknad, Politik

Drygt åtta år som regionråd fick räcka för Erika Ullberg (S). 
Nu arbetar hon som högstadielärare i Huddinge. 
– Jag var jättesugen på att lära mig och prova på något nytt. 

INFÖR VALET 2018 satsade Socialdemokraterna och Erika Ullberg hårt på ett maktskifte i Region Stockholm och på att ersätta Iréne Svenonius (M) som regionstyrelsens ordförande.
– Vi fick fler röster än i valet dessförinnan och blev äntligen största parti igen, men lyckades inte få till stånd ett skifte. Jag ville inte fortsätta som regionråd i opposition en period till, kände att det passade bra att låta någon annan ta vid och bestämde mig för att avgå.
– Bland det första jag gjorde efter att ha lämnat och fått lite mer tid till mina egna intressen var att ta jägarexamen och skaffa ett abonnemang på Operan.
Något vilt har hon ännu inte fällt.
– Jag har varit med på jakt flera gånger, suttit pass och gått med drev, men inte skjutit något djur.
Snabbt började erbjudanden om olika konsultjobb komma.
– Jag fick en handfull jättefina erbjudanden och träffade trevliga människor som arbetar med spännande saker. Men jag kände att det där och då inte var något för mig.
– Jag hade drivit frågan om karantänsregler för politiker och ville leva efter det, även om det inte fanns eller finns några formella regler om vad man får och inte får göra.

ERIKA ULLBERG ANSER inte att det är förvånande att en del före detta politiker satsar på en konsultkarriär.
– Jag tycker heller inte att de gör något fel eller utesluter att jag själv gör det i framtiden.
– Jag är ödmjuk inför att det kan vara ett stort steg att lämna tillvaron som förtroendevald och att det dessutom kan vara svårare för personer som är lite äldre eller som inte har en utbildning i botten. Jag tycker att vi pratar för lite om hur man ska kunna återgå till den reguljära arbetsmarknaden efter en tid som förtroendevald. Konsultlivet och att jobba med sina nätverk verkar vara det som vi får flest erbjudanden om och därmed ligger närmast till hands för många.
*Varför är det så?
– När man blir politiker på heltid fortsätter livet på den gamla arbetsplatsen som vanligt. De steg man kanske hade tagit i karriären om man stannat kvar, tar man inte. Karriären ställs på vänt. För många kan det kännas svårt att efter flera år som heltidspolitiker gå tillbaka till samma tjänst som de kanske lämnade många år tidigare. Arbetsgivare behöver bli bättre på att se vad vi kan och ta tillvara på det.
*Hur var det att lämna en position med betydande makt och stor uppmärksamhet?
– Det var en jätteomställning att inte längre ha mer eller mindre jour 24 – 7, att telefonen inte längre ringde oavbrutet och att det inte hela tiden kom nya mejl. Jag fick mer tid för familjen och lade mindre tid på sociala medier. Att vara heltidspolitiker är väldigt intensivt, mångsidigt och dynamiskt. Man träffar hela tiden nya människor. Det är svårt att få den blandningen i en annan roll på arbetsmarknaden. Det är ett privilegium.

MED POLITIKERPENSION I ryggen började Erika Ullberg 2019 att plugga till ämneslärare på Södertörns högskola.
– Jag ville direkt lära mig något nytt, hade ett sug efter att blir lärare och började studera samma månad som jag slutade som regionråd.
Dagen efter hon fick sin lärarexamen började hon arbeta heltid och är nu tillsvidareanställd SO-lärare och mentor i årskurs nio på Segeltorpsskolan i Huddinge.
– Jag hade tur och fick ett roligt och fast jobb direkt. Tyvärr får inte alla behöriga lärare det.
*Har du i jobbet som lärare någon nytta av dina erfarenheter som politiker?
– Ja, bland annat att kunna entusiasmera, kommunicera och hantera små och stora saker i en väldigt varierad vardag. Att vara lärare är ett intensivt, socialt och kommunikativt arbete och på det viset likt mitt tidigare uppdrag. Men skillnaderna är förstås stora och det jag saknar är att samarbeta tätt med kollegor i gemensamma projekt. 
*Är det svårt för dig att vara opartisk i samhällskunskapsundervisningen?
– Nej, det tycker jag inte. Undervisningen bygger på läro- och kursplaner, inte vad jag tycker och tänker. Det pratades mycket på lärarutbildningen om att vi som lärare ska vara autentiska och aldrig mörka. Bland det första jag berättar för eleverna är att jag har varit politiker och att detta är mina värderingar. Eleverna kan dessutom googla fram mitt cv på en sekund.
– Jag tror att jag är en god ambassadör för vår representativa demokrati. Jag talar gott om folk som engagerar sig politiskt och försöker sprida det till mina elever. Jag uppmuntrar dem att följa politiken och försöker vara dagsaktuell i min undervisning.
Erika Ullberg säger att hon fortfarande är partimedlem.
– Men jag har inga förtroendeuppdrag. Jag lämnade politiken för att jag vill testa på och jobba med något annat. Kanske känner jag annorlunda en dag och tackar ja till ett uppdrag och gör en insats om tillfället kommer.

Fakta: Erika Ullberg
Ålder: 43.
Gör: SO-lärare på Segeltorpsskolan i Huddinge.
Bakgrund: 2011 – 2019 region/landstingsråd (S) i Stockholm. 2014 – 2019 gruppledare och vice ordförande i landsting/regionstyrelsen. Dessförinnan bland annat kommunikationschef för Energigas Sverige, pressekreterare i utbildningsdepartementet och politisk redaktör för Nya Folkbladet Östergötland.

Utbildning: Fil kand statsvetenskap och nationalekonomi samt ämneslärarexamen. Behörig i samhällskunskap som gymnasielärare och i åk 7 – 9 samt vuxenutbildning.
Politikerpension: Under perioden 20210401 – 20220331 fick Erika Ullberg 331 381 kronor i visstidspension från Region Stockholm i enligt med PRF (pensionsreglemente förtroendevalda). Hon rätt till visstidspension till dess att hon fyller 65 år. Hennes visstidspension samordnas med annan förvärvsinkomst, enligt Region Stockholm.
Övrigt: Gift med Emil Högberg, statssekreterare hos näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson (S) och fd kommunalråd i Huddinge.

Mikael Bergling och Janne Sundling
Första publicering:
Tidningen Dagens Samhälle 2022

Toppdomare extraknäcker för miljoner

Flera av Sveriges ledande domare har sidoinkomster på flera hundratusen kronor per år, ibland betydligt mer. Under de senaste åren har till exempel...

Därför avgick kommuntopparna

Sedan valet har drygt 200 kommunal- och regionråd avgått i förtid.De flesta har lämnat av privata skäl eller för att de har fått nytt jobb.Några har...

Nu sjunker lärarlönerna – igen

Lärares och förskollärares löner sjunker jämfört med genomsnittslönerna i Sverige. Trots allt tal att om att erfarenhet ska premieras minskar...

Statliga utredare på dubbla stolar

Demokrati förutsätter transparens och tydlig rollfördelning. – Det är till exempel direkt olämpligt att statliga utredare har egna ekonomiska...

Spelet om skolmiljarderna

Höga offentliga tjänstemän, lobbyister och före detta och nuvarande politiker. I potten ligger mer än 50 miljarder kronor. Det är så mycket som...

Fler vill ha kortare arbetstid

Var fjärde medlem i akademikerfacket Akavia vill gå ner i arbetstid även om det innebär lägre lön. Majoriteten arbetar hellre fyra dagar i veckan än...

Yngre psykologer tjänar mer än äldre

Psykologer inom BUP som säger upp sig ersätts av yngre kollegor som får högre lön. Det kan skilja flera tusen kronor i månadslön mellan psykologer...