Visst kan politiker tjäna pengar.
Bara de har förstånd att sluta i tid.
Vi har tittat närmare på intäkterna från ledande politikers efterkarriär.
RIKSPOLITIKERNA BLIR ALLT yngre. I slutet av 1950-talet var riksdagsledamöternas snittålder 53 år, efter valet 2018 var den 45 år. Det sistnämnda är också är medelåldern för dagens partiledare.
Politikernas relativa ungdom gör att många av dem har fler år kvar i yrkeslivet när de, frivilligt eller av tvång, lämnar politikerlivet.
En del av dem sätter sig i lukrativa styrelser, anmäler sig till talarförmedlingar och startar eget bolag. För att inte ”förlora” för mycket i avgångsvederlag/omställningsersättning tar de ut en relativt låg lön och låter övriga delar av arvodena stanna kvar i bolaget och växa.
Carl Bildt fick en gång frågan om han brukade träffa Göran Persson som då var statsminister.
– Jodå, det händer. Men allt han vill prata om är hur han ska tjäna pengar efter tiden som statsminister, svarade Bildt.
En månad efter att Göran Persson avgått som ordförande för Socialdemokraterna började han som rådgivare på lobbybyrån JKL. Sedan följde tunga styrelseposter, numera dominerat av uppdragen som styrelseordförande i LKAB och Swedbank. I dag har hans ägarbolag Baven (efter sjön Båven där han bor) tillgångar på nära 70 miljoner kronor. Det motsvarar 31 årslöner för en statsminister (före skatt).
Ilija Batljan var kommunalråd (S) i Nynäshamn och en tid oppositionsråd i Stockholms läns landsting. I sin doktorsavhandling från 2007 ”Demografin och framtidens behov av offentlig vård och service bland äldre i Sverige” beskriver han hur behovet av omsorg och boende för äldre ökar och dessutom snabbt. I dag köper och bygger hans Samhällsbyggnadsbolaget (SBB), äldre- och vårdboende samt bostäder i en takt som får många att häpna. Säljare av fastigheterna, och köpare av hans tjänster, är ofta kommuner.
Tillgångarna i hans ägarbolag Health Runner uppgick 2020 till nästan 600 miljoner kronor.
2011 berättade tidningen Resumé att Björn Rosengren tjänat 100 miljoner sedan han slutade som näringsminister. Först tyckte han att siffran lät lite väl hög.
– Men sen kollade jag lite och det kan nog stämma, sa han då.
ANDERS HULTIN VAR politisk sakkunnig hos Per Unckel (M) när friskolereformen genomfördes i början på 90-talet. Han gick vidare som vd Friskolornas riksförbund och Kunskapsskolan. Under tio månader var han vd för skolkoncernen JB Education. Efter att bolaget i juni 2013 gått i konkurs köpte ut några skolor ur konkursboet och fortsatte skolverksamheten i det egna bolaget Fria Läroverken som idag heter Watma.
2014 var Hälsans förskola Sveriges elfte största förskolekoncern med 66 miljoner i omsättning och 250 anställda. Det leddes av Bijan Fahimi, som hade suttit i FP:s partistyrelse och varit riksdagsledamot.
I mars samma år beskrev Uppdrag Granskning hur ett privat förskoleföretag snålade på personal och måltider. Barnens mellanmål bestod av knäckebröd och vatten.
Sju månader efter UG:s program om ”Knäckebrödsskandalen” fanns inte Hälsans förskola längre. Men verksamheten fortsatte under nya namnet Tellusbarn.
Tellusgruppen har i dag 26 förskolor och sex grundskolor. I styrelsen sitter bland annay Lotta Edholm, tidigare skolborgarråd i Stockholm (L).
Tidigare civilministern Mats Odell (KD) och hans syster var tidigare ägare i vårdkoncernen Bellstasund som såldes 2008, enligt Dagens Industri med en vinst på 72 miljoner kronor.
Socialdemokraternas egen enfant terrible, Jan Emanuel Johansson, har aldrig betraktat vinster i välfärden som ett bekymmer. När den Robinsonvinnande tidigare S-riksdagsledamoten från Norrtälje sålde sitt omsorgsföretag gjorde han en vinst på drygt 220 miljoner.
Den tidigare finansministern Pär Nuder har i sitt Dabok Advisory samlat på sig 43 miljoner kronor. Efter en incident i Sälen tappade han flera styrelseuppdrag, men finns kvar i Hemsö fastigheter.
Luciano Astudillo kunde blivit SSU-ordförande 1999, men förlorade knappt (två röster) omröstningen mot Mikael Damberg. 2010 lämnade han politiken efter att ha suttit i riksdagen i åtta år.
Hemma i Malmö hade han kompisar i näringslivet som lockade in honom i styrelsen för det snabbväxande bostadsföretaget Victoria Park. När Luciano Astudillo återvände till politiken 2015 och blev stabschef för Socialdemokraterna i Malmö stadshus tvingades han sälja sina aktier i bolaget för att undvika att hamna i intressekonflikt. Han företag Idéstugan har i dag 31,2 miljoner kronor i tillgångar.
2002 BLEV ANNIKA Billström (S) Stockholms första kvinnliga finansborgarråd. Fyra år senare förlorade hon kommunvalet, striden om vem som skulle bli Socialdemokraternas oppositionsledare i huvudstaden och lämnade politiken.
50 år ung och mitt i livet.
– Jag var till att börja med ledig i ett år för att bli Annika igen. Därefter började jag arbeta hos Investor och startade Novare Public Search (som arbetade med rekrytering av chefer till offentlig sektor, reds anm).
Annika Billström berättar i telefon från fritidsbostaden på Gotland att det inte var svårt att byta karriär.
– Jag hade haft kommunala förtroendeuppdrag i 25 år och varit borgarråd i tolv. De sista åren var jättetuffa med all den kalabalik som fanns kring trängselavgifterna. Det var mordhot mot mig och min son, och jag hade säkerhetsvakter.
– Det var en befrielse att lämna. Jag var klar med politiken, även om det kändes lite konstigt under de första dagarna när jag skulle gå ut själv. Jag gick utmed väggarna.
Efter ett år hos Wallenberg, och med förmånligt pensionsavtal från Stockholms stad i ryggen, startade hon bolaget Inchefia AB som arbetar med chefsrekrytering till offentlig sektor.
– Efter ett tag vidgades verksamheten till att även omfatta ledarskapsfrågor, verksamhetsutveckling och organisationsförändringar. Jag hade även en del styrelseuppdrag och under många år ett stort konsultuppdrag från Hyresgästföreningen i region Stockholm som innebar en stabil intäkt till bolaget.
Till skillnad mot en del andra före detta toppolitiker har Annika Billström enligt egna uppgifter inte arbetat som public affairs-konsult.
Däremot säger hon sig ha haft god nytta av sina erfarenheter som politiker i rollen som företagare och rekryterare.
– Har man varit aktiv i politiken så pass länge som jag har varit, har man skaffat sig ett stort nätverk, men även goda kunskaper om hur den offentliga sektorn fungerar och vad den behöver. Jag kände att jag bland annat kunde bidra till att det rekryterades rätt typ av chefer.
2019 blev Annika Billström allvarligt sjuk.
– Jag fick hjärnabscess, det vill säga varbölder i hjärnan, och höll på att stryka med. I sex veckor var jag på Karolinska sjukhuset och under rehabilitering i ett år. I dag är jag frisk.
*Arbetar du?
– Nja. Jag har några styrelseuppdrag kvar. I övrigt lever jag i en pensionärstillvaro och är en glad pensionär.
Fakta: Före detta och nuvarande politiker med intresse i skolbranschen
*Ulla Hamilton, fd moderat borgarråd i Stockholm. Politiskt sakkunnig i regeringskansliet när friskolereformen sjösattes av regeringen Bildt. Idag vd för Friskolornas riksförbund. Sitter i kommunfullmäktige i Stockholm för M.
*Mikaela Valtersson, fd MP-riksdagsledamot. I dag vice vd i Kunskapsskolan.
*Per-Egon Johansson, fd partisekreterare och statssekreterare KD. I dag vd och huvudägare av Almwik Holding AB (bland annat Raul Wallenbergskolan).
*Paul-Eric Lindquist (M), fd kommunstyrelsens ordförande i Lidingö och landstingsråd i Stockholms läns landsting. Styrelseordförande i skolkoncernen Aprendere.
*Gunilla Carlsson (M), fd statsråd. Styrelseledamot Internationella engelska skolan.
*Linda Norberg (M), fd presschef Moderaterna. PA-chef Internationella engelska skolan.
*Tobias Krantz (L), fd statsråd. Styrelseledamot i Kunskapsskolan.
*Bijan Fahimi, fd L/FP-politiker. Äger skolkoncernen Tellusgruppen.
*Lotta Edholm (L), fd skolborgarråd. Sitter i styrelsen för skolkoncernen Tellusgruppen.
*Anders Hultin (M), fd politiskt sakkunnig regeringskansliet. Huvudägare skolkoncernen Watma Group.
*Sofia Larsen (C), fd riksdagsledamot och chef inom Akademediakoncernen. Ordförande i Friskolornas riksförbund.
Fakta: Politikers förmögenhet*
1). Ilija Batljan (S): 581 Mkr.
2). Anders Hultin (M): 126,3 Mkr.
3). Per-Egon Johansson (KD): 77,1 Mkr.
4). Göran Persson (S): 68,3 Mkr.
5). Björn Rosengren (S): 59,8 Mkr.
6). Biljan Fahimi (L): 51 534 Mkr.
7). Mats Odell (KD): 46,6 Mkr.
8). Jan Emanuel Johansson (S): 45,9 Mkr.
9). Pär Nuder (S): 43 Mkr.
10). Luciano Astudillo (S): 31,2 Mkr.
11). Carl Bildt (M): 19,3 Mkr.
12). Anders Sundström (S): 17,6 Mkr.
13). Anders Borg (M): 15,3 Mkr.
14). Thomas Bodström (S): 10,8 Mkr.
15). Maud Olofsson (C): 9,6 Mkr.
16). Fredrik Reinfeldt (M): 8,6 Mkr.
17). Annika Billström (S): 6,2 Mkr.
18). Erik Åsbrink (S): 4,8 Mkr.
19). Niklas Nordström (S): 4,6 Mkr.
20). Göran Hägglund (KD): 4 Mkr.
21). Kristina Alvendal (M): 3,9 Mkr.
22). Caroline Szyber (KD): 3,5 Mkr.
23). Göran Holm (M): 3,4 Mkr.
24). Kåre Friberg (M): 3,2 Mkr.
25). Stefan Attefall (KD): 2,7 Mkr.
*Respektive persons ägarbolags tillgångar enligt senast inlämnade årsredovisning.
Mikael Bergling och Janne Sundling
Första publicering: Tidningen Dagens Samhälle 2022