Kvinnokämparna bryter mot lagen

av | apr 15, 2002 | Arbetsmarknad, Politik

TCO-ordföranden Sture Nordh, Riksförsäkringsverkets generaldirektör Anna Hedborg och Inger Ohlsson, generaldirektör på Arbetslivsinstitutet.
Trion har gjort sig känd för att driva jämställdhetsfrågor, men bryter själva mot jämställdhetslagen.

Det är inte lätt att leva som man lär. Det visar en genomgång av jämställdhetsarbetet på ett antal myndigheter och fackförbund som vi har gjort. Sture Nordh, i dag TCO-ordförande och tidigare statssekreterare på arbetsmarknadsdepartementet, har i sina olika roller varit mycket drivande i jämställdhetsfrågor.
Lika drivande har han inte varit i sin egen organisation TCO.
Trots att jämställdhetslagen säger att alla arbetsgivare med mer än tio anställda ska göra en jämställdhetsplan varje år är TCO:s jämställdhetsplan från 1995.
– Det här är ju jävligt pinsamt, säger Sture Nordh, som ändå menar att TCO inte nonchalerat jämställdhetsarbetet internt.
– Det har varit en process både där fackklubben på TCO-kansliet och ledningen varit med. Men man har inte formellt tagit en ny plan varje år.
På det sättet har alltså TCO brutit mot jämställdhetslagen?
– Ja, men vi har en ny plan på gång. Den ska godkännas om tio dagar om inget oförutsett inträffar.
TCO och du personligen har drivit jämställdhetsfrågor oerhört tufft de senaste åren. Skadar det inte er trovärdighet när ni själva inte följer lagen?
– Det är klart att det kan göra. Men jag lovar att vi kommer att få en bra plan när det är godkänd.
Sture Nordhs företrädare som TCO-ordförande Inger Ohlsson, i dag generaldirektör på Arbetslivsinstitutet, bryter också mot jämställdhetslagen.
Institutets jämställdhetsplan är från 2000 och någon lönekartläggning har inte gjorts på över ett och ett halvt år.
Det tidigare statsrådet Anna Hedborg har både som politiker och LO-ekonom hållit jämställdhetsfrågan högt på agendan.
I dag är hon generaldirektör för Riksförsäkringsverket, ett av de största statliga verken och centralt när det gäller jämställdhetsfrågor. På Riksförsäkringsverket finns ingen jämställdhetsplan – och har aldrig funnits.

Att statliga myndigheter och fackförbund bryter mot jämställdhetslagen irriterar jämställdhetsminister Margareta Winberg.
– Självklart måste lagen följas, säger hon.
Margareta Winberg tycker att facken borde agera hårdare mot arbetsgivare som inte följer lagen. När vi redogör för hur det står till med jämställdhetsarbetet på en del myndigheter och fackförbund väljer Margareta Winberg att inte kritisera de ytterst ansvariga.
– Det här är en myndighetsfråga. Jämo har tillsynsansvaret för jämställdhetslagen och jag vet att man nu förbereder en större genomgång av hur lagen följs. Men jag tycker det är bra att ni uppmärksammar dessa brister.
Margareta Winberg tycker att facken ibland borde agera hårdare mot arbetsgivare som inte följer lagen. Sedan den 1 januari 2001 har de en bättre möjlighet.
– I den nya skärpta jämställdhetslagen finns möjligheten för de fackliga representanterna att gå till jämställdhetsrådet om det inte upprättas jämställdhetsplaner. Det är en möjlighet som jag tycker facket ska utnyttja.
På Jämo är man inte förvånad över att även myndigheter och fackförbund bryter mot lagen.
– Men visst är det anmärkningsvärt att Riksförsäkringsverket saknar en jämställdhetsplan. Men det säger också en del om facket där, säger Eberhard Stüber, handläggare på Jämo med ansvar för lönefrågor.

Mikael Bergling och Fredrik Nejman
Första publicering: 
Tidningen Aftonbladet.

Skjutningar pressar rättssäkerheten

Skjutningar pressar rättssäkerheten

Organiserad brottslighet och gängskjutningar driver fram snabba förändringar som pressar rättssäkerheten. Och arbetsmiljön inom rättsväsendet.– Vår...

Det lönsamma livet efter Reinfeldt

Det lönsamma livet efter Reinfeldt

När väljarna gav dem sparken från regeringskansliet, väntade välbetalda jobb som ambassadörer, lobbyister och PR-konsulter.  Och över 80 miljoner...

Miljonregn över toppgeneral

Miljonregn över toppgeneral

Under de senaste två åren har den förre överbefälhavaren Håkan Syréns, 63, privata konsultbolag dragit in cirka tio miljoner kronor. Bland kunderna...

Hyrpsykologer i varannan kommun

Hyrpsykologer i varannan kommun

Mer än hälften av Sveriges kommuner köper eller hyr in psykologtjänster till skolan. Det är inköp som blir allt mer omfattande, visar en granskning...

Få kvinnliga professorer i psykologi

Få kvinnliga professorer i psykologi

7 av 10 professorer i psykologi vid svenska universitet och högskolor är män.Vid flera av de stora lärosätena finns det ingen ordinarie kvinnlig...

Rekordökning av lärarbristen

Rekordökning av lärarbristen

Bristen på legitimerade och behöriga lärare ökar dramatiskt. Risken är stor att flera områden i Sverige om några år inte kommer kunna rekrytera...

DDR i svensk skola

DDR i svensk skola

Under 1970- och 1980-talen åkte tusentals svenska lärare, rektorer och annan skolpersonal på utbildning i kommunistdiktaturen DDR. Många av dem...

Dyrt att flytta myndighetsjobb

Dyrt att flytta myndighetsjobb

Ökade kostnader, rekryteringsproblem och kompetenstapp. Men också nya möjligheter att utveckla verksamheten. Det är några av resultaten av de...