Från politiker till åklagare

maj 3, 2018 | Juridik, Politik

Mitt under mandatperioden avgick Åsa Kullgren (S) som landstingsråd i Sörmland.
Nu satsar hon på en karriär som åklagare.

Åsa Kullgren, som tidigare bland annat varit ordförande i det socialdemokratiska studentförbundet, berättar att hon arbetade som verksjurist på Universitetskanslersämbetet (UKÄ) när hon efter valet 2006 blev tillfrågad om att bli landstingsråd i Sörmland.
– Jag kandiderade i valet. Men jag hade ingen ambition att bli heltidspolitiker utan tänkte ha politiken som ett fritidsuppdrag. Jag tackade ändå ja. Samtidigt bestämde jag mig för att inte vara heltidspolitiker i mer än tre mandatperioder.
2010 blev hon ordförande i landstingsstyrelsen. Fem år senare, efter att ha lagt sin andra budget under mandatperioden, avgick hon.
– Jag fick i uppdrag av regeringen att utreda den svenska apoteksmarknaden. I ungefär samma veva återvände jag till min tjänst på UKÄ som jag hade varit tjänstledig ifrån under tiden jag var landstingsråd.
Åsa Kullgren berättar att hon sedan barnsben har velat bli åklagare.
– Under 2016 ringde jag upp åklagarkammaren i Eskilstuna och frågade om de var intresserade av ett gammal avdankat landstingsråd. Javisst, svarade de. Men självklart fick jag genomgå den vanliga rekryteringsprocessen med olika tester innan jag antogs som aspirantåklagare.
Hur var det att börja om?
– Det var ett stort steg. Även om jag är jurist har jag inte tidigare arbetat med brottmål. Jag satt till exempel ting på en förvaltningsdomstol, inte på en tingsrätt. Processrätten och straffrätten är nya delar för mig. Det gäller att våga fråga, och det gör jag mycket.
Nästa sommar hoppas Åsa Kullgren, som har tagit andra steget på karriärtrappen och blivit assistentåklagare, få en anställning som kammaråklagare.
Har du någon nytta av din tid som politiker?
– Ja, inte minst ledarskapsbiten. Jag har heller inga problem med att framträda inför publik eller medier.
Har du lämnat politiken?
– Nej. Även om jag inte har några offentliga uppdrag är jag fortfarande mycket intresserad av politik och följer noga både vad som händer nationellt och i landstinget. Dessutom är jag vice ordförande i Eskilstuna arbetarekommun.
Blir du igenkänd i rättssalen?
– Det finns nog de som känner igen mig. Men det har hittills inte varit några problem.

Mikael Bergling
Första publicering: 
Tidningen Dagens Samhälle

Toppdomare extraknäcker för miljoner

Flera av Sveriges ledande domare har sidoinkomster på flera hundratusen kronor per år, ibland betydligt mer. Under de senaste åren har till exempel...

Därför avgick kommuntopparna

Sedan valet har drygt 200 kommunal- och regionråd avgått i förtid.De flesta har lämnat av privata skäl eller för att de har fått nytt jobb.Några har...

Svenskar inblandade i ambassadockupation

Strax före lunch den 24 april 1975 slog medlemmar ur Röda Arméfraktionen till. Tolv timmar senare var allt över — Västtyska ambassaden i Stockholm...

Statliga utredare på dubbla stolar

Demokrati förutsätter transparens och tydlig rollfördelning. – Det är till exempel direkt olämpligt att statliga utredare har egna ekonomiska...

Spelet om skolmiljarderna

Höga offentliga tjänstemän, lobbyister och före detta och nuvarande politiker. I potten ligger mer än 50 miljarder kronor. Det är så mycket som...

Lönsam marsch från politik till PR

Efter valet i september väntar en växande reservarbetsmarknad på många politiker och politiska rådgivare. Dessutom en ekonomiskt mycket lukrativ...

Utpressning bakom Wennerströms spioneri

Klockan var halv tio på förmiddagen den 20 juni 1963. På Riksbron i Stockholm gick tre män fram till en fjärde, en vithårig man i ljus sommarkostym,...