Från politiker till åklagare

av | maj 3, 2018 | Juridik, Politik

Mitt under mandatperioden avgick Åsa Kullgren (S) som landstingsråd i Sörmland.
Nu satsar hon på en karriär som åklagare.

Åsa Kullgren, som tidigare bland annat varit ordförande i det socialdemokratiska studentförbundet, berättar att hon arbetade som verksjurist på Universitetskanslersämbetet (UKÄ) när hon efter valet 2006 blev tillfrågad om att bli landstingsråd i Sörmland.
– Jag kandiderade i valet. Men jag hade ingen ambition att bli heltidspolitiker utan tänkte ha politiken som ett fritidsuppdrag. Jag tackade ändå ja. Samtidigt bestämde jag mig för att inte vara heltidspolitiker i mer än tre mandatperioder.
2010 blev hon ordförande i landstingsstyrelsen. Fem år senare, efter att ha lagt sin andra budget under mandatperioden, avgick hon.
– Jag fick i uppdrag av regeringen att utreda den svenska apoteksmarknaden. I ungefär samma veva återvände jag till min tjänst på UKÄ som jag hade varit tjänstledig ifrån under tiden jag var landstingsråd.
Åsa Kullgren berättar att hon sedan barnsben har velat bli åklagare.
– Under 2016 ringde jag upp åklagarkammaren i Eskilstuna och frågade om de var intresserade av ett gammal avdankat landstingsråd. Javisst, svarade de. Men självklart fick jag genomgå den vanliga rekryteringsprocessen med olika tester innan jag antogs som aspirantåklagare.
Hur var det att börja om?
– Det var ett stort steg. Även om jag är jurist har jag inte tidigare arbetat med brottmål. Jag satt till exempel ting på en förvaltningsdomstol, inte på en tingsrätt. Processrätten och straffrätten är nya delar för mig. Det gäller att våga fråga, och det gör jag mycket.
Nästa sommar hoppas Åsa Kullgren, som har tagit andra steget på karriärtrappen och blivit assistentåklagare, få en anställning som kammaråklagare.
Har du någon nytta av din tid som politiker?
– Ja, inte minst ledarskapsbiten. Jag har heller inga problem med att framträda inför publik eller medier.
Har du lämnat politiken?
– Nej. Även om jag inte har några offentliga uppdrag är jag fortfarande mycket intresserad av politik och följer noga både vad som händer nationellt och i landstinget. Dessutom är jag vice ordförande i Eskilstuna arbetarekommun.
Blir du igenkänd i rättssalen?
– Det finns nog de som känner igen mig. Men det har hittills inte varit några problem.

Mikael Bergling
Första publicering: 
Tidningen Dagens Samhälle

Skjutningar pressar rättssäkerheten

Skjutningar pressar rättssäkerheten

Organiserad brottslighet och gängskjutningar driver fram snabba förändringar som pressar rättssäkerheten. Och arbetsmiljön inom rättsväsendet.– Vår...

Ökad brist på domare

Ökad brist på domare

Inom några år väntas var femte domare gå i pension, i några län betydligt fler. – Domarbristen är ett stort problem som borde engagera fler. På sikt...

Det lönsamma livet efter Reinfeldt

Det lönsamma livet efter Reinfeldt

När väljarna gav dem sparken från regeringskansliet, väntade välbetalda jobb som ambassadörer, lobbyister och PR-konsulter.  Och över 80 miljoner...

Kända svenskar övervakade

Kända svenskar övervakade

På 1970-talet övervakade Säkerhets­polisen framträdande svenskar som var misstänkta för kopplingar till tyska terrorister. Strax före lunch den 24...

DDR i svensk skola

DDR i svensk skola

Under 1970- och 1980-talen åkte tusentals svenska lärare, rektorer och annan skolpersonal på utbildning i kommunistdiktaturen DDR. Många av dem...

Säpo-agenter på SR

Säpo-agenter på SR

Minst fyra chefer och medarbetare inom Sveriges Radio och Sveriges Television var agenter åt Säpo och rapporterade regelbundet om sina kollegor till...

Svenskar inblandade i ambassadockupation

Svenskar inblandade i ambassadockupation

Strax före lunch den 24 april 1975 slog medlemmar ur Röda Arméfraktionen till. Tolv timmar senare var allt över — Västtyska ambassaden i Stockholm...

Direktörer på marsch

Direktörer på marsch

Arbetsgivarna vann kampen.  I dag har facket givit upp frågan om löntagarinflytande. Demonstrationståget gick från Humlegården till Riksdagshuset,...