Om mig

Tidigare reporter, redigerare och redaktör på Expressen, Skånska Dagbladet och Tidningarnas Telegrambyrå (TT). Idag frilansande redaktör och reporter, framför allt inom branschpress. Skriver bland annat om samhällsbyggnad, arbetsmarknad och utbildning.

Har under senare år bland annat medarbetat i tidningar och tidskrifter som Scoop, Resumé, Fokus, Veckans Affärer, Hjärtebarnet, Hem & Hyra, Motor, Dagens Samhälle, Psykologtidningen, Akavia Aspekt, STHLM, Tänk, Din Bostadsrätt, Energi&Miljö, Skolvärlden, Hållbart Samhällsbyggande och Vi Lärare.

Arbetar även som lärare och kursledare inom området journalistik – medier – företagande och undervisar i mediekunskap, nyhetsvärdering, research och att driva eget företag. Exempel på uppdragsgivare: Poppius journalistskola, Linnéuniversitetet, Sveriges Radio och Trygghetsrådet.
Producerar skrifter, utredningar och informationsmaterial, själv eller tillsammans med andra. Exempel på uppdragsgivare: TCO, MSB, OTW, Rekryteringsmyndigheten, Sveriges Allmännytta, Umeå universitet, Svevia, PP Pension och Barncancerrappporten/Barncancerfonden.

Böcker & rapporter

40 år av övertramp

Författare: Torbjörn v Krogh,
Fredrik Nejman & Mikael Bergling.

Den 3 november 1969 inledde juristen Lennart Groll sitt arbete som Sveriges förste PO, Allmänhetens pressombudsman. Sedan dess har medierna förändrats radikalt. Boken skildrar spelet bakom PO:s tillkomst, verksamhetens innehåll och pressetikens utveckling och framtid.

Frilanshandboken

Författare: Mikael Bergling
och Fredrik Nejman.

Antalet frilansar i mediebranschen blir allt fler, vilket innebär ökad konkurrens om jobben.
Frilanshandboken ökar dina chanser att lyckas som frilans. Den ger både grunderna och fördjupning för den som är eller vill bli frilans inom medieområdet.

Svenska skandaler

Författare: Mikael Bergling
och Fredrik Nejman.

Boken tar läsaren med på en fascinerande resa genom den svenska skandalhistorien, kantad av fifflande kommunalpampar, porrklubbsbesök, doping och kaffeflickor. Den berättar också om hur de sociala medierna för alltid förändrat förutsättningarna för skandaljournalistik.

En bostadspolitik för alla?

Författare: Mikael Bergling

Hur ska alla få tag på en bostad? Hur ska en social bostadspolitik se ut? Vilken roll ska allmännyttan ha i framtiden? Är det dags för Sverige att satsa på sociala bostäder? I 16 intervjuer ger forskare, politiker och opinionsbildare sin syn på den framtida bostadspolitiken.

Det vita Mediesverige

Författare: Mikael Bergling
och Fredrik Nejman

Sannolikheten är större att en mediechef heter Anders än att hen är född utomlands, visar Deskens granskning av vilka som styr den svenska medie- och kommunikationsbranschen.
– Undersökningen visar tydligt hur illa det är i medietoppen, säger Mittmedias redaktionella chef Anna-Karin Lith.

Medieetiken?

Författare: Torbjörn v Krogh,
Mikael Bergling med flera.

Den frivilliga självsaneringen är under omstöpning.
PCC, Press Complaints Commission, dödförklarades när ljusskygga metoder i brittisk press avslöjades.
Även svenska Pressens opinionsnämnd är under press. Bland annat detta, och vad som händer med medieetiken i en ny digital värld, diskuteras.

Intresserad av boken? Kontakta mig så löser vi det.